У знак сећања на устанике ваљевског краја

У организацији МЗ Бранковина, јуче је на Бранковачком вису обележено 215 година од почетка похода устаничке војске за ослобађање Ваљева и њеног учешћа у Првом српском устанку. Мештани Бранковине годинама се окупљају на овом месту у знак сећања на своје храбре претке Јакова и проту Матеју Ненадовића, који су са тог места повели устанике у ослободнилачку борбу против турских вазала након сече кнезова.

Обележавање 215 година од поласка устаничке војске са Бранковачког виса (фото: Град Ваљево)

Реплику заставе са којом су устаници кренули у ослобађање Србије подигли су припадници Војске Србије. Бранковачки парох, протојереј-ставрофор Душан Патијаревић одржао је црквени помен. Пригодан програм извели су ученици ОШ „Прота Матеја Ненадовић“ из Бранковине, а представници Града Ваљева положили су цвеће на споменик свим устаницима ваљевског краја који су пали за национално ослобођење. На Бранковачком вису симболично је запаљена ватра, као подсећање на устаничку ватру која је упаљена на овом месту, 27. фебруара 1804. године.

Полагање цвећа представника Града Ваљева на споменик устаницима ваљевског краја (фото: Град Ваљево).

Црквени помен на Бранковачком вису (фото: Град Ваљево)

Председник Скупштине града Милорад Илић рекао је да сеча кнезова није могла зауставити устанак српског народа и да су оно што је започео кнез Алекса наставили његов брат Јаков и син прота Матеја Ненадовић.

“Они су овде скупили устанике 28. фебруара, а већ 20. марта су Турци побегли из Ваљева. Ваљево је ослобођено као један од првих градова у Србији. Јаков је касније био један од истакнутих вођа устанка, поред Карађорђа. Прота Матеја је био први српски дипломата и радио на стварању нове српске државе. Са устанком је Србија је ушла у заједницу модерних европских држава и почела да гради своју данашњу, модерну државу”, казао је Милорад Илић, председник Скупштине Града Ваљева.

Обележавање 215 година од поласка устаничке војске са Бранковачког виса (фото: Град Ваљево)

Председник МЗ Бранковина Саша Јевтић истакао је да је Бранковачки вис, одакле је започет поход за ослобођење Ваљева од Турака, значајно место не само за Бранковчане.

“На овом месту се окупљамо више пута годишње, овде славимо сеоску славу Ивањдан. Трудимо се колико-толико да сваке године обележимо овај дан. Захваљујемо се свима који су нас подржали, а нарочито Градској управи Ваљево. Прошлогодишње поплаве су нарушиле путну инфраструктура. Градоначелник је након обиласка терена обећао, а потом је урађено 1,7 километара асфалтног пута. Ове године биће рађен пут дужине 2,5 километара, од скретања са Шабачког пута ка школи и спомен-комплексу. У Бранковини је остало млађе популације, неки раде у Ваљеву, неки су се определили за пољопривреду и стварамо услове за бољи живот. Направили смо месну заједницу и уз подршку Града кренули смо озбиљно да радимо, јер Бранковина то заслужује”, рекао је председник МЗ Бранковина Саша Јевтић.

Обележавање 215 година од поласка устаничке војске са Бранковачког виса (фото: Град Ваљево)

Поред Града Ваљева и бранковачке ОШ “Прота Матеја Ненадовић”, Јевтић је истакао да изузетну сарадњу има и са ваљевским Народним музејом, који помаже даљи развоја овог историјски и туристички значајног села.

Leave a Reply