Церемонијом у Бранковини обележено 215 година васкрса српске државе

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

У присуству потпредседника Владе и министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића, директора полиције Владимира Ребића, градоначелника Ваљева др Слободана Гвозденовића и бројних званица, у Бранковини је јуче обележено 215 година од сече кнезова.

Свечаност обележавања 215 година од сече кнезова у Бранковини (фото: Жељко Бошковић)

На месту где почивају кнез Алекса Ненадовића и његов брат Јаков Ненадовић, који је био први српски министар полиције, сенима предака поклонио се потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић рекавши да никада не смемо заборавити одлучност, борбу и жртву наших храбрих и мудрих предака, који су дали своје животе да бисмо ми данас живели у независној, сувереној, модерној и уређеној земљи. Он је казао да из политичке мудрости и јуначке храбрости Алексе Ненадовића свако од нас може да научи много, да нам је задао лекцију како се воли своја земља и како се за своју земљу жртвује.

Полагање венаца на гроб српским кнезовима у Бранковини (фото: Жељко Бошковић)

“Ми данас водимо другачије битке, битке за стабилну, сигурну и снажну Србију. Не заборављајући прошлост морамо у садашњости да радимо најбоље што умемо, суочавајући се са свим изазовима и задацима, мислећи на будућност која нас чека. Нашој деци и нама треба мир, треба нам економска и политичка стабилност како би свако спокојно могао да планира сутра. Зато наша Влада заједно са председеником Александром Вучићем свакога дана ради напорно, на стварању амбијента за отварање нових фабрика, већег броја радних места и водећи уједно и једну одговорну социјалну политику, вредно и стрпљиво корак по корак успели смо да променимо економски положај наше државе, да поправимо стање које је било веома тешко и да од празне касе и неизвесности који су остављени нашем народу са неизвесношћу да ли ћемо имати за исплату следеће плате и пензије, дођемо у ситуацију да обезбедимо да и плате и пензије расту из године у годину. Наше финансије су данас стабилне, незапосленост готово преполовљена, а нове фабрике ничу широм наше Србије. Страни инвеститори долазе, јер желе да инвестирају у нашу земљу, јер знају да смо стабилна и уређена држава. Велике светске силе у нама виде озбиљног партнера”, рекао је у свом обраћању министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић.

Свечаност обележавања 215 година од сече кнезова у Бранковини (фото: Жељко Бошковић)

Свечаност обележавања 215 година од сече кнезова у Бранковини (фото: Жељко Бошковић)

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић казао је да су пре 215 година ваљевски кнежеви Алекаса Ненадовић и Илија Бирчанин заставу отаџбине дигли из прашине као увод у устанак и јуриш у дуго чекану слободу.

“Ово су они српски јунаци који су знали да је живот јефтинији од оног што бране. Ми данас имамо задатак да нашу слободу и све јачу Србију сачувамо од оних који ће да бију, вешају, позивају на убиства деце, прете женама, и да фашизам и страх као друштвено уређење у Србији никада не буду. Сигуран сам да држава има снаге и воље да казни насилнике и кукавице, јер такви никада нису водили, нити ће водити Србију. Србија има свог председника Александра Вучића са којим већ живимо будућност у коју верујемо. Живела Србија”, поручио је први човек Ваљева.

Обраћање градоначелника Ваљева др Слободана Гвозденовића на свечаности поводом обележавања 215 година од сече срспких кнезова у Бранковини (фото: Жељко Бошковић)

На јучерашњи датум, 4 . фебруара 1804. године, дахије су на колубарском мосту у Ваљеву погубиле кнезове Илију Бирчанина и Алексу Ненадовића, што је био повод за Први српски устанак и борбу српског народа за коначно ослобођење од турског царства. У славу ваљевских кнезова, на гробу Алексе Ненадовића, дат је помен погинулим јунацима, а потом је одржан пригодан програм под називом “215 година васкрса српске државе”.

Вељко Ускоковић, матурант Ваљевске гимназије одрецитовао је епску песму “Почетак буне против дахија” (фото: Жељко Бошковић)

Полицијски оркестар МУП-а Србије у програму свечаности у Бранковини (фото: Жељко Бошковић)

Заставни вод Жандармерији на церемонији у Бранковини (фото: Жељко Бошковић)

Помен убијеним кнезовима обавио је игуман манастира Јовања архимандрит Михаило Биковић са свештенством Ваљевске епархије. У рецитаторском делу програма учествовали су Вања Штулић, ученица ВИ разреда бранковачке Основне школе “Прота Матеја Ненадовић” и Вељко Ускоковић, матурант Ваљевске гимназије. У свечаности обележавања “215 година васкрса српске државе” учествовали су Полицијски оркестар МУП-а Србије и Заставни вод Жандармерије, који је одао пошту свим јунацима палим за слободу Србије.

Leave a Reply