26th March 2019

Садржај комплекса

Поред успомена на великане који су од свог народа награђени највећим одликовањем које постоји – незаборавом, посетилац овог знаменитог места на сваком кораку среће споменике културе који на речит начин испредају приче о нашој прошлости, али и о примерима неговања традиције.

Црква Светих Арханђела, задужбина Проте Матеје, подигнута је 1830. Благодарећи сачуваним богослужбеним књигама, уметничким предметима и историјским документима и обогаћена прилозима током XIX века, садашња ризница цркве чува крст реликвијар из X века, Хаџи Рувимов дуборезни крст, Велико јеванђеље које је Прота донео као поклон руског цара, ручни крст Протин, иконе Св. Арханђела Михаила, Св. Јована и Св. Николе, старе књиге Антологион, Псалтир, Требник, Минеј…

Поред цркве налазе се гробна места Алексе, Јакова, Симе, Проте Матеје, Јеврема и Чика Љубе Ненадовића, а мало даље, у сеновитом делу црквене потре је и хумка Десанке Максимовић. Симболичну везу између духовности и традиције у порти бранковинске цркве чини пет сачуваних собрашица. То су добри примери народног неимарства начињени да се у дане црквених празника и сабора породице окупљају, обедују или склоне од непогоде. Други део ове јединствене целине, складно уклопљен у крајолик, чини двориште двеју школа, старије, такозване Протине, подигнуте 1836. године, и новије, „Десанкине“, из 1895, у којој је учитељ био Десанкин отац Михајло Максимовић а прва слова учила будућа велика песникиња.

Поред старих школа налази се и мала зграда школске писарнице као и вајат Ненадовића у којем је 1826. рођен Протин син Љуба Ненадовић. Недалеко одатле подугнута је и реплика куће Ненадовића, као зачетак даљег развоја овог својеврсног музејског комплекса на отвореном.