26th March 2019

О комплексу

Бранковина се налази десетак километара,или “сат и по хода северно од Ваљева”, како је забележио Прота Матеја Ненадовић и својим Мемоарима. Мали је број и већих места која су оставила тако снажан печат на српској историји и кулури као ово прелепо и живописно ваљевско село.

Иако се убраја међу најстарија села ваљевског краја, у српску историју улази током XVIII века, војевањем кнеза Алексе Ненадовића у аустро-турском рату. После његовог погубљења 1804. године, војском у овом крају командовао је војвода Јаков Ненадовић а дипломатију устаника водио Прота Матеја. Они и сви Ненадовићи, до књижевника и путописца чика Љубе, почивају уз бранковинску цркву. У другом делу сеновите порте је хумка Десанке Максимовић, која је овде прва слова срицала.

Још од почетка двадесетог века, Бранковина је представљала значајну туристичку дестинацију са културно-историјским амбијенталним садржајем у који су туристи посећивали превасходно због гробова Ненадовића. Од 1984. године, са формирањем музејских одељења Народног музеја Ваљево, прво у старој, Протиној, школи а потом и у “новој” Десанкиној, Бранковина добија и додатне музеолошке аспекте.

Удаљеност од градова:
Ваљево – Бранковина – 11 км
Београд – Обреновац – Уб – Бранковина – 82 км
Београд – Лајковац- Ваљево – Бранковина – 110 км
Београд – Шабац- Бранковина – 150 км
Нови Сад – Шабац – Коцељева- Бранковина – 129 км
Шабац – Коцељева- Бранковина – 55 км

ГПС координате за навигацију: +44° 22′ 3.18″, +19° 52′ 53.11″